Divathíd a kontinensek között

Afrikai Szabóság

Afrikai Szabóság

Nigéria 3.0 - Mit viselnek ma Nigériában?

2016. július 20. - Afrikai Szabóság

Aso oke napjainkban

 

  

 

 

 

Adire

 

A lényege hogy a ruhát festik batikolás módszerrel, sötét színekkel, elsősorban indigóval. Ugye az indigót a növény préselt leveleiből nyerik. A ruha hagyományos festése manióka keményítő pepesített anyagát rákentét, majd a ruhát indigóba mártották, minél többször, annál sötétebb színt kaptak. Eleinte pamutból, gyapjúból készült, de a gyarmatosítás során a beáramló új európai textilek és tecnikák révén az elkészítési eljrás fejlődött. Kialakult a nyomásos festési eljárás.

1930 években volt a ruhának egy nagyon népszerű időszaka világszerte, majd ezt követően a 60-as, 70-es években vált felkapottá, de nem lett olyan nagy hatása, mint 30 évvel korábban. 

Az adire festési eljárás videókon:

https://www.youtube.com/watch?v=gXmgG2TGxu8

Ez az egyik lehetőség. A másik hogy összecsomózzák a szövet darabot, majd festékbe mártják.

https://www.youtube.com/watch?v=qSse255eVU0

A harmadik lehetőségaz úgynevezett „öltési-ellenállás”. Ilyenkor az anyagot összevarják, a yorubák ezt raffiával végezték, és az így összevart, majd szorosan összehúzott anyagredők közé, a festék nem folyik be, így alkotva meg a mintát.

https://www.youtube.com/watch?v=FrmiGOba9eY

  

 

A következő héten továbbutazunk a nigériai textilkultúrából, de addig is kövessetek minket facebookon, hogy mi hogyan használjuk az afrikai anyagokat!

A bejegyzés trackback címe:

https://afrikaiszabosag.blog.hu/api/trackback/id/tr328903758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása