Divathíd a kontinensek között

Afrikai Szabóság

Afrikai Szabóság

Nigéria 2.0 - Az álomból szőtt varázs

2016. július 06. - Afrikai Szabóság

Akwete – álomból szőt varázs

Utunk  a 9. században indul, ugyanis ebből az időből származik az egyik legrégebbi, felfedezett afrikai textil, amit Nigériában találták. Nigériában az igbó népcsoport készít  textileleket. Ezeket akwete és ukaranak hívják. Az akwete szőt , addig az ukara indigóval festett textil. 

Igbok régebben csak a szeméremtestüket takárták, a gyerekek pubertás korig mesztelenek voltak, csak a vének hordtak teljes ruhát. A gyarmatosítás során ruhák megváltoztak, és manapság hagyományosnak vett viselet a Ishiago és Dashaki, kopott nadrág és csíkos sapka. A nők két leplet hordanak és fejfedőt. 


Most az akwete szövettel szeretnélek titeket részletesebben megismertetni.

Ezeket az egyedileg szőt textileket, nők készítik gondos, odafigyelő munkával. A kezdetekkor csak részmunkaidőben foglalkoztak vele, de később, ahogy a ruhák elterjedtek a kereskedelem révén, már teljes munkaidőben foglalkoztak a szövéssel.

A textil városról kapta a nevét, ahol készül.  Az előállított textilek készülhetnek szizálrost-kenderből, raffiából (pálma fajta) vagy fonott pamutból. A dolgos hétköznapokban nagy hasznát veszik a kenderből készült köteleknek és törölközőknek és kézitáskáknak. A raffiát maszkok díszítéséhez, még a kényelmes pamutot hétköznapi ruhák elkészítéséhez használták és használják napjainkban is.

Az akwete ruha különböző mintákat és motívumokat jelenít meg.

Minták és színek

Az igbók a körülöttük lévő világból merítették az ihletet így napi teendőiket, szokásaikat és a körülöttük lévő eszközöket, tárgyakat szőtték az elkészülő kelmébe.  A színeknek is különleges jelentése van. Az indigó és kék a legfontosabb, utána a fekete és fehér mint ellentétpár, majd a föld színei zöld, barna, sárga és olykor a vörös.

 

A négy fő minta, ami megjelenik a textileken:

- Etirieti, ami meglehetősen egyszerű leginkább csíkok és négyzetek alkotják

- Akpukpa, a legnépszerűbb a külföldi vásárlók körében, az élénk színhasználat révén

- Ahia, egy bonyolult felépítésű szálak mintázta

- Ogbanaonweya, ez szintén bonyolult mintázatú leginkább a helyi közösség használja.

 

A régi időkben, a "teknős" motívumot (ikaki) csak a királyi család tagjai viselhették, ha más személy viselte azt megbüntették, vagy eladták rabszolgának.. Az "ebe"  minta kifejezetten védő talizmán terhes nők és harcosok számára. Egyes minták, ritkák, mert a takácsok azt mondják istentől nyertek ihletést a minta megalkotására ezért, csak ők használhatták a szövésnél, haláluk után más nem.

Motívumok napjainkban


Akwete motívumok jól ötvözik a hagyományt és a mai kort így megjelentek új motívumok, mint a nigériai címer, nigériai zászló.

 

Különlegessége


A mérete egyben a különlegessége az Akwete szövetnek, ami megkülönbözteti. azt más textíliáktól. Függgőleges szövőszéken készítik és legalább három vagy több napon át. De férfiak is készítik vízszintes szövőgépen.  Normál hosszúságú szöveten (115cm széles x 1609cm hosszú) komplex és bonyolult design jelentenek meg. . A kész termék hossza általában kétszerese a szövőszék magasságának.
 

Napjainkban


Akwete-szövési módja vonzza a turistákat, akik elutaznak, a területre hogy bepillantást nyerjenek a kulisszák mögé, a szövés fortélyaiba és hogy vásároljanak az elkészült míves kelmékből. Ezért az Akwete textilnek  jelentős szerepe van a régió gazdaságában. Akwete ruha akkor vált népszerűvé, amikor Abia állam ismertté vált a pálmaolaj kereskedelméről.

Az 1963-as évet mérföldkőnek tartják az Akwete ruhával kapcsolatban. Ugyanis ebben az évben Washingtonban tartottak egy nemzetközi expót, ahol nagy figyelmet kapott az Akwete, ezzel növelve a kulturális értékét, és még nagyobb érdeklődést eredményezett a textilek iránt nemzetközi szinten. 


A folytatáshoz várnotok kell a következő szerdáig, addig is facebookon nyomonkövethetitek, hogy miket alkotunk ezekből az egyedi anyagokból!

A bejegyzés trackback címe:

https://afrikaiszabosag.blog.hu/api/trackback/id/tr998870206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása