Divathíd a kontinensek között

Afrikai Szabóság

Afrikai Szabóság

Afrika egy szegletének ősi művészete 2. rész

2016. június 08. - Afrikai Szabóság

Afrika egy szegletének ősi művészete 2. rész

A ruha mindig fontos szerepet töltött be az ember életében. Azon túl, hogy védelmet nyújt, az önkifejezés egy nagyszerű eszköze. Az ashantik (akan népcsoport) az adinkra szimbólumokkal emelték ezt igazán művészi szintre. A tudatos öltözködéssel átadják személyiségük esszenciáját, a múlt tudását hordozzák a jelenben, kiegészítve azt a mai kor divatjával.

 

Adinkra ruha  - A régmúlttól napjainkig

Az adinkra szó szerinti fordítása "viszlát", vagy "búcsú".  A szó jelentésével magyarázható, hogy eredetileg csak temetéseken és nagyon különleges alkalmakkor viselték a szimbólumokat  királyok és  spirituális vezetők. Ma kicsiktől a nagyokig bárki felveheti ezeket a színpompás ruhákat esküvőktől kezdve templomba járásig, de leginkább a jelesebb eseményekre.

                             A hagyományos                                       A viselet régen                                          Női viselet ma
            viselet ma

Régen saját kezűleg nyomták a mintát a kézzel szőtt pamutszövetre - piros, sötétbarna, fekete színből - attól függően, milyen alkalmon, milyen méltóság viselte a ruhát. Manapság ezek tömeggyártásban előállított fényesebb színű szövetek.

Az adinkra mintákat napjainkban, széles körben használják, nem csak textileken, hanem kézművességben (kerámiák ékszerek), épületeken díszítő elemként, és a reklámokban és logókon is egyaránt megjelennek.

 

     

A tudás öröklődése, hagyományőrzés

 

„A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” - Kodály Zoltán

Manapság egyre inkább tudatosan kell figyelni kulturális örökségeinkre, nehogy eltűnjenek rohanó és egyre globalizálódó világunkban. Az ashantik azzal, hogy tartják még a régi szokásokat és őrzik a hagyományt, fent tartják azt a tudást, ami rájuk maradt.   

Az adinkra minták türelemmel és gondos odafigyeléssel készülnek és kerülnek fel a textilre. Elkészítéséhez tűzre, vassalakra, fakéregre és lopótökre van szükség. Nézzük, hogy adnak ezek egy komplex egységet!

Az első fontos hozzávaló a Kuntunki fa kérge.  A kérget háncsolják, majd vízben áztatják 1 napig, ezután ütögetéssel puhítják. A puhítás után vassalakkal együtt forralják, és így egyfajta festéket hoznak létre. Az így nyert festéket Adinkra adurunak hívják. Ebbe a festékbe mártják a lopótökbe faragott adinkra mintát, amit ezután felvisznek a textíliára.

 

                    

 

Nézd meg, hogyan készülnek a minták!

 



 

A 3. részben megismerhetitek az adinkra szimbólumokat   elkalauzollak benneteket  az ashantik rejtett kis zugaiba. Gondolatban  elutazunk az egzotikus Nyugat - Afrikába, Ghána és Elefántcsontpart vidékére! Addig is kövessetek minket facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://afrikaiszabosag.blog.hu/api/trackback/id/tr248789836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása