Divathíd a kontinensek között

Afrikai Szabóság

Afrikai Szabóság

A szimbólumok, mint a tudás hordozói - 3.rész

2016. június 15. - Afrikai Szabóság

 

Kultúra és szimbólum – a múlt megelevenedik

A világon megannyi szimbólum (jelkép) található.  Mindben közös, hogy merítenek az ősi gyökerekből, és egy nép történelme, kollektív tudása, kultúrája él tovább a jelképekben.  Így hát minden nép szimbolikájának megvan a maga jellegzetessége.  Az ashantik éppúgy hozzá rakták saját gyökerüket a szimbólumokhoz, mint a kínai, vagy egyiptomi emberek.  Szeretnék egy rövidke időre bepillantást nyújtani és elkalauzolni titeket az adinkra szimbólumok és az ashantik rejtett kis zugába. Egy kis utazásra invitálni titeket Nyugat - Afrikába Ghána és Elefántcsontpart vidékére.

 

(A zárójelben a szimbólumok nevei szerepelnek)

Összetartozás és szeretet
Miközben elmélyedtem a jelekben figyelmes lettem több dologra is.  Az ashantiknál fontos szerepet tölt be az együttműködés, az egymás kölcsönös segítése, a tisztelet és a harmónia mind a természettel (pl: ASASE YE DURU) mind embertársainkkal (pl: ESE NE TEKREMA / NKONSONKONSON [a képen] ). Ezzel együtt a szeretet, mint éltető erő is jelen van. Egyik közmondásuk, ami egy szimbólum is egyben, így szól:  „A szeretet soha nem téveszt utat.” Ez a üzenet a mai világban is fontos és példamutató értékkel bír.

Az otthon melege
A kultúrájukban a háznak, mint motívumnak mély jelentése van. A ház, haza mint a szeretet, biztonság és a család oltalmazó jelképe többször felbukkan (pl: FIHANKRA/ EBAN/ MFRAMADAN[a képen] ). Ebből is kitűnik, hogy az egység, összetartozás mind családi, mind szélesebb körben milyen jelentőséggel bír az ashantik életében.

A mindig ragyogó nők
Egyes adinkra minták a női nemhez állnak közelebb. Az egyik szimbólum a női papok hajformáját utánozza (MPUANNUM) egy másik, a fafésű (DUAFE [a képen])pedig, az ashantik számára a női szépséget és nőis tulajdonságokat jelképezi, emellett praktikusan a higiéniára is felhívja a figyelmet.

Ha már harc, akkor férfiak
A férfiak bátor harcosok voltak így a harci jelek összefonódtak a férfiasnak ítélt jelekkel, amilyen a háború kardja(AKOFENA [a képen] ) ami kedvelt motívum volt a pajzsokon, vagy a kürt (AKOBEN) ami éberségre és óvatosságra inti a harcost. A harcokat, megemlítve fontos szót ejteni arról is, hogy az ashantik részt vettek a rabszolga kereskedelemben, de végül szigorú törvényekkel felléptek ellene. A múlt e darabkáját őrzi a bilincs (EPA [a képen] ) szimbólum.

A kreatív pókháló
Az ashantik számára fontos a vallás. A jelképek egy nagyobb része ezeket öleli fel. Hitük szerint Nyame - vagy másik nevén Onyame - az Égisten. Megjelenési formái közül a legismertebb a pók (ANANSE [a képen] ).  Nyame úgy szőtte a világot, mint pók a hálót, és ő is hasonlóképen ül a világ középen, mint pók a hálójában. Innen is ered, hogy a pókhálót (ANANSE NTONTAN) a bölcsesség és kreativitás jelentésével ruházták fel.

Csodálatos adinkra ruhák
A  gyártás részfolyamatait az ashantik olyan odafigyeléssel és minőséggel végzik, hogy azok végül a jelképek részei lettek. A kiváló kézi szövés (NSAA) vagy  a keresztezett felosztások, amiket a minta nyomása előtt csináltak (NKYIMU [a képen] )épp úgy, mint a mérce (HWEMUDUA),  ami az áru minél kiválóbb gyártására és ellenőrzésére emlékeztet.

A feneketlen mélység…
A hossz és az olvasókedv megőrzése érdekében,  a szimbólumok részletesebb megismeréséhez csináltam egy táblázatot. Ha szeretnél jobban megismerkedni az adinkra szimbólumokkal, akkor ne légy rest belekukkantani! Többek közt megláthatod az állati és növényi jelképeket, de még több érdekességet találsz arról, hogyan ábrázolják az emberi tulajdonságokat, és milyen életbölcseleteket örökítenek át századokról századokra a szimbólumok.

Ha érdekel bővebben egy téma, vagy hozzászólnátok, esetleg ajánlanátok, akkor kommenteljetek vagy írjatok nekünk! A következő szerdáig kövessetek facebookon! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://afrikaiszabosag.blog.hu/api/trackback/id/tr778812862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása