Divathíd a kontinensek között

Afrikai Szabóság

Viseljünk elnököt?

2018. április 28. - Afrikai Szabóság

Sziasztok! 

 

A héten beleakadtam egy csodás afrikai anyagba, amin táskák voltak. Mint kiderült Michelle Obama ihlette amikor Afrikába érkezett és a repülőgépből kiszállva azt a táskát viselte, ami a textilen is megjelent. Obamáékból kiindulva gondoltam körbenézek milyen "elnökös" afrikai anyagok is vannak, amit akár viselhetnénk is.:)  

Mutatom is miket találtam. :) 

dd45dabd4048b6cfd34c39b062c0a334.jpg

Denis Sassou-Nguesso 1997-től a mai napig a Kongói Köztársaságelnöke.

afc8f834e3549d3840a2a6dfc48e4ffc_1.jpg

Nelson Mandela a Dél-Afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke. 

26dd0b90d5c1e7ab6e93139b1cdbde32.jpg

Henri Konan Bédié Elefántcsontpart 

64fdeb0b3e11f50e44bde9eee1adb90f.jpg

Cameroun.

226e1ed6703897fe0b8dc6b0a130dc9a.jpg

Togo.

db594e68df78da3b66feeef3e3118d6f.jpg

Gabon.

Ízelítőnek ennyi, rengeteg kép van még, de közben találtam mást is amit majd legközelebb mutatok nektek. 

Jelzem, hogy itt most nem a politikai tetteket vettem figyelembe az elnököknél!!!! Csak is az afrikai anyagok imádata miatt kerültek be a sorba. :) A képeket a pinterestről gyűjtöttem, ha szeretnél még több képet, ott bőven lehet válogatni. 

Köszönöm, hogy elolvastad és végignézted. 

Eszter 

Ugi bugi, avagy hogyan öltöznek az ugandaiak?

Mai utunk Ugandába visz minket, azon belül is Bugandába, ahol megismerjük a kéregruhát.

Buganda egy királyság a mai Uganda területén. Más néven a ganda emberek országaként emlegetik. Buganda a legnagyobb ősi királyság Ugandában; teljes egészében magába foglalja a Központi régiót és a fővárostKampalát. Lakosai a gandák közel 6 millióan élnek, és ők alkotják Uganda legnagyobb etnikumát is.

Burkolózz a természetbe

 

Tovább

Nigéria viseletei régen és ma

Aso OKe az Aso ilu OKe rövidítése, melynek jelentése ruhák a felső-országból. Ez a yorubák által kézzel szőt szövet Nigéria délnyugati részéről származik. Az egyedisége abból fakad, hogy szövetcsíkokat varnak össze így kapnak egy egész ruhát.

A ruházatuk teljes szettet alkot, ami a következőkből épül fel:

Tovább

Nigéria 2.0 - Az álomból szőtt varázs

Akwete – álomból szőt varázs

Utunk  a 9. században indul, ugyanis ebből az időből származik az egyik legrégebbi, felfedezett afrikai textil, amit Nigériában találták. Nigériában az igbó népcsoport készít  textileleket. Ezeket akwete és ukaranak hívják. Az akwete szőt , addig az ukara indigóval festett textil. 

Tovább

Nigériai kultúrkincsei és a szövetek

Mi várható? Milyen kalandra lelünk most Afrika varázslatos utait járva?

Elviszlek titeket Nigériába az igbo népcsoporthoz, ahol megismerhetünk új szövetünkkel az akwetevel.

Az igbo nép Nigéria délkeleti részén lévő etnikai népcsoport. Körülbelül 30 millióan vannak jelen az országban. A gyarmatosítás előtt független törzsek voltak csak, nem igazán létezett egységes igbo öntudat. Királyságok is elszórva nagyobb városokban voltak jellemzőek, többnyire demokratikus úton a köznép irányított, a vének tanácsa amolyan formális cím volt, általuk hozták a szabályokat és törvényeket.

Tovább

A szimbólumok, mint a tudás hordozói - 3.rész

 

Kultúra és szimbólum – a múlt megelevenedik

A világon megannyi szimbólum (jelkép) található.  Mindben közös, hogy merítenek az ősi gyökerekből, és egy nép történelme, kollektív tudása, kultúrája él tovább a jelképekben.  Így hát minden nép szimbolikájának megvan a maga jellegzetessége.  Az ashantik éppúgy hozzá rakták saját gyökerüket a szimbólumokhoz, mint a kínai, vagy egyiptomi emberek.  Szeretnék egy rövidke időre bepillantást nyújtani és elkalauzolni titeket az adinkra szimbólumok és az ashantik rejtett kis zugába. Egy kis utazásra invitálni titeket Nyugat - Afrikába Ghána és Elefántcsontpart vidékére.

Tovább

Afrika egy szegletének ősi művészete 2. rész

Afrika egy szegletének ősi művészete 2. rész

A ruha mindig fontos szerepet töltött be az ember életében. Azon túl, hogy védelmet nyújt, az önkifejezés egy nagyszerű eszköze. Az ashantik (akan népcsoport) az adinkra szimbólumokkal emelték ezt igazán művészi szintre. A tudatos öltözködéssel átadják személyiségük esszenciáját, a múlt tudását hordozzák a jelenben, kiegészítve azt a mai kor divatjával.

Tovább

Jelek rajtunk és ami mögötte van 1. rész

Jelek rajtunk, és ami mögötte van! 1.rész

 

Sokan sokféle módon használják a szimbólumokat önkifejezésre, tudás átadására, tapasztalás vagy érzés megörökítésre. Történhet ez egy márka viselésével, amivel kifejezzük sportos énünket például egy Nike vagy Adidas ruhával. Megmutathatjuk, mennyire vagyunk sikkesek egy Chanel öltözetben.

A jelképek közé tartoznak a mindennapi életben sűrűn látott kresz táblák, facebook hangulatjelek, melyek nemzeteket átívelő jelentéssel bírnak.  Ugyanakkor ahány kultúra annyi féle szimbólum. 

A magyar hímzés, vagy a húsvéti tojásra festett jelek, a kínai írásjelek, az indián totem oszlopok.  A tetoválás is ősidők óta része az emberek mindennapjainak. A polinéz kultúrkörből lett ismert, de a maorik vagy szamoaiak mellett a nyomai felfedezhetők a görög kultúrtörténetemben.

Egyiptomban és Afrika más részein a hegtetoválásnak vannak mélyre nyúló gyökerei.

Ebben a cikkben betekintést szeretnék nyújtani az afrikai kultúra egy piciny szegletébe, abba hogy az ott élők hogyan örökítik át tudásukat, tapasztalatukat generációról generációra. Ghána és Elefántcsontpart térségében az akanok erre az adinkra szimbólumokat használják már 200 éve. 

Ezek az ábrák mély jelentés tartalommal bírnak. Ebben a három részes cikkben az adinkra szimbólumok történetével, jelentéstartalmával és a mai napig élő tradicionális gyártási eljárással szeretnélek titeket megismertetni.

Mi ez? - ismerd meg az adinkrát

Az adinkra szimbólumokat az akonok használják Ghánában és Elefántcsontparton. Minden adinkra jelnek külön neve és jelentése van. Életbölcseletet, közmondást, történelmi eseményt, emberi viselkedést, hitet szimbolizálnak vagy növényi és állati motívumokat jelenítenek meg. 

A szájhagyomány, és ami mögötte van

A szájhagyomány úgy tarja az adinkra név a neves király Nani Adinkrától ered, aki Gyaman uralkodója volt. (Gyaman a mai Ghána és Elefántcsontpart egy részén terült el). A király arról volt ismert, hogy színes szimbólumok díszítették a ruháját.  1818-as háborúban az ashantik (egy akon népcsoport) megölték, és színes köpenyét trófeaként elvették, ezzel megszerezték a tudást, hogyan tudnak nyomott mintás szövött anyagokat készíteni. 

A valóság ezzel ellentétben, hogy  Thomas Edward Bowdich 1817-ben, vagyis már a háború előtt szerzett egy adinkra mintás textíliát (a lenti kép), ezzel bizonyítva, hogy az adinkra korábbról származik. A textil darabot ma a londoni British Museumban találhatjuk.


(1817 - Adinkra textília)

A második részben megismerhetitek az adinkra ruhákat és készítésüknek ősi fortélyát. Addig is kövess minket facebookon!