Divathíd a kontinensek között

Afrikai Szabóság

Jelek rajtunk és ami mögötte van 1. rész

2016. május 31. - Afrikai Szabóság

Jelek rajtunk, és ami mögötte van! 1.rész

 

Sokan sokféle módon használják a szimbólumokat önkifejezésre, tudás átadására, tapasztalás vagy érzés megörökítésre. Történhet ez egy márka viselésével, amivel kifejezzük sportos énünket például egy Nike vagy Adidas ruhával. Megmutathatjuk, mennyire vagyunk sikkesek egy Chanel öltözetben.

A jelképek közé tartoznak a mindennapi életben sűrűn látott kresz táblák, facebook hangulatjelek, melyek nemzeteket átívelő jelentéssel bírnak.  Ugyanakkor ahány kultúra annyi féle szimbólum. 

A magyar hímzés, vagy a húsvéti tojásra festett jelek, a kínai írásjelek, az indián totem oszlopok.  A tetoválás is ősidők óta része az emberek mindennapjainak. A polinéz kultúrkörből lett ismert, de a maorik vagy szamoaiak mellett a nyomai felfedezhetők a görög kultúrtörténetemben.

Egyiptomban és Afrika más részein a hegtetoválásnak vannak mélyre nyúló gyökerei.

Ebben a cikkben betekintést szeretnék nyújtani az afrikai kultúra egy piciny szegletébe, abba hogy az ott élők hogyan örökítik át tudásukat, tapasztalatukat generációról generációra. Ghána és Elefántcsontpart térségében az akanok erre az adinkra szimbólumokat használják már 200 éve. 

Ezek az ábrák mély jelentés tartalommal bírnak. Ebben a három részes cikkben az adinkra szimbólumok történetével, jelentéstartalmával és a mai napig élő tradicionális gyártási eljárással szeretnélek titeket megismertetni.

Mi ez? - ismerd meg az adinkrát

Az adinkra szimbólumokat az akonok használják Ghánában és Elefántcsontparton. Minden adinkra jelnek külön neve és jelentése van. Életbölcseletet, közmondást, történelmi eseményt, emberi viselkedést, hitet szimbolizálnak vagy növényi és állati motívumokat jelenítenek meg. 

A szájhagyomány, és ami mögötte van

A szájhagyomány úgy tarja az adinkra név a neves király Nani Adinkrától ered, aki Gyaman uralkodója volt. (Gyaman a mai Ghána és Elefántcsontpart egy részén terült el). A király arról volt ismert, hogy színes szimbólumok díszítették a ruháját.  1818-as háborúban az ashantik (egy akon népcsoport) megölték, és színes köpenyét trófeaként elvették, ezzel megszerezték a tudást, hogyan tudnak nyomott mintás szövött anyagokat készíteni. 

A valóság ezzel ellentétben, hogy  Thomas Edward Bowdich 1817-ben, vagyis már a háború előtt szerzett egy adinkra mintás textíliát (a lenti kép), ezzel bizonyítva, hogy az adinkra korábbról származik. A textil darabot ma a londoni British Museumban találhatjuk.


(1817 - Adinkra textília)

A második részben megismerhetitek az adinkra ruhákat és készítésüknek ősi fortélyát. Addig is kövess minket facebookon!
A bejegyzés trackback címe:

https://afrikaiszabosag.blog.hu/api/trackback/id/tr218764242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.